Az igény, hogy a vállalat különböző céges csapatépítő programokat kínáljon, egyre csak nő a munkavállalók körében. Az alapvető juttatási csomagon felül az, hogy időről időre legyen lehetőség valahol ingyen enni, inni, szórakozni, már kezd elengedhetetlen elvárássá fejlődni. Ezt viszont a szolgáltatói oldal is érzékelte, és az alapvető áremelkedések mellett néhol megfigyelhetünk céges rendezvénynél az átlagnál is magasabb költségeket. Természetes azonban, hogy ennek vannak határai, és szeretnénk, hogy minél jobb programot tudjunk kínálni a lehető legkedvezőbben, hiszen minél jobb ajánlatokat szerzünk, annál több büdzsé marad későbbi szervezésekre, rendezvényekre. A „Céges csapatépítés olcsón” sorozatunkban azt a témát járjuk körül, hogyan tudunk faragni a költségeken, és mégis valami maradandó élményt nyújtani.
A helyszín mellett a rendezvények másik jelentős kiadása mindig a catering lesz. Hiszen jót enni és jót inni mindenki nagyon szeretne, főleg ingyen. Az elmúlt évek drágulása miatt pedig már könnyen találkozhatunk akár 30-40 000 Ft/fős árakkal egy svédasztalos étkezésnél.
Egy csapatépítő program esetében ez egy nagyon kényes téma, hiszen a munkavállalók legalapvetőbb elvárása bizony ez – az ingyen sokat és jót. Azonban ha ügyesen sakkozunk, itt is tudjuk valamennyire realizálni a költségeinket.
Tippek, trükkök a kedvezményes catering választáshoz:
- Ha egész napos a rendezvényünk, sokat tudunk spórolni, ha egy étkezést megúszunk. Ez általában a reggeli lehet, ha például 9 óra helyett 11 órára tesszük a kezdést, így a reggeli pogácsát már mindenki beszerezte magának érkezés előtt.
- Vegyünk részt a főzésben! A bográcsozás nemcsak egy kiváló program, de a költségeket is jelentősen lefaragja, ha az ebédet vagy vacsorát mi magunk készítjük. Árban a legjobb, ha mindent mi intézünk (ha a helyszín ezt megengedi). Szerencsére manapság szinte mindent házhoz is rendelhetünk, így egy előzetes eszközbevásárlással, Tesco vagy Kifli rendeléssel és bográcsok bérlésével minden szükséges eszköz rendelkezésre fog állni, a költségek pedig megállhatnak akár 5000 Ft/főnél.
- Válasszunk jól helyszínt! Előző cikkünkben leírtuk, hogyan lehet kedvezményesebb árkategóriában helyet találni a céges csapatépítőnkhöz. Mivel a helyek általában ragaszkodnak hozzá, hogy ők vagy egy partnerük legyen a rendezvényen a catering, ezért nagyon fontos, hogy sok ajánlatot kérjünk, és a svédasztalos/menüs ajánlatoknál az összességében legjobbat válasszuk.
- Beszéljünk a helyszínnel a végső létszámról! Ha rendeztél már céges csapatépítőt, tudod, hogy utolsó pillanatos lemondás mindig van. Az étel- és italfogyasztást általában fejenkénti árral kalkulálják, ezért neked mindig az lesz a jó, ha minél később kell végső számot mondanod, így csökkentheted az esélyét a feleslegesen kifizetett adagoknak.
- Italok tekintetében a legkényelmesebb megoldás az open bar, ami viszont mindig jóval a fogyasztás fölé lő az árban, nehogy véletlenül rosszul járjon a szolgáltató. Ha szerveztél már a csapatnak eseményt, nagyjából fel tudod mérni a fogyasztási igényeket, szokásokat, ez alapján pedig open bar helyett kérhetsz fogyasztási plafont vagy italkuponokat is. Ha jól méred fel az igényeket, akkor a teljes ingyen eszünk-iszunk élmény megmarad, viszont a fizetendő összeg sokkal reálisabb lesz!
- Vigyél sajátot! Ha nem egy étterem lesz a csapatépítő program helyszíne, akkor van rá esélyed, hogy engedjék saját szervezésben megoldani a fogyasztást. Ilyenkor kérhetsz külsős catering-cégektől ajánlatokat, vagy akár te magad is előre bevásárolhatsz reggelire finom péksütikből, ebédre pedig jó pizzákból.
- Kommunikálj nyíltan! Ez a gondolat minden céges csapatépítő minden részletével kapcsolatban érvényes. Mind tudjuk, hogy vannak elvárások, de ha egyszerűen lehetetlen azokat megvalósítani, azt érdemes elmondani a kollégáknak. Ha tisztán látják a helyzetet, jobb esély van arra, hogy akár saját büdzsés szervezésekre is nyitottabbak legyenek.
A lényeg mindig az, hogy ismerd a kollégák igényeit, és próbálj azokra figyelve találni cateringet az adott céges csapatépítőhöz.